Den zúčtování

P.B.K.


Minulost je mrtvá - oznamovala čmáranice na jedné ze štukovaných zdí, které obklopovaly losangeleskou hvězdárnu, ozářenou měsíčním světlem. Snad se jednalo o sentimentální výlev nějakého studenta, ale možná, možná zde ten nápis zanechal někdo, kdo znal pravdu.

Minulost je mrtvá a to dílo, ze kterého tady cituji, je už hezkých pár let staré. Z holywoodských ateliérů vypluly do světa další kasovní trháky. Terminátor však zůstane navždy klasikou žánru. Když jsem ten film viděl poprvé, odnesl jsem si spoustu pomíjivých zážitků, ale jeden údaj se mi vryl natrvalo do paměti: 29.srpen 1997 - DEN ZÚČTOVÁNÍ.

Emocionálně ještě pořád odmítala převzít své břímě odpovědnosti, ale racionální část jí samé vzala na vědomí, že jednou tomu bude tak. Přijala neodvratné zničení této civilizace, ke kterému za pár let dojde, a všechny hrůzy, které budou následovat.

Bude tam mnoho tragédií a nepředstavitelných ztrát. Sára se otřásla při představě té nekonečné smutné krajiny. Pak ji napadlo jedno slovo. OSUD.

Bylo to jako nějaká hra. Můžeš změnit jednotlivé role, ale závěr vždy dopadne stejně.

Na těch prknech, co znamenají svět, stojí člověk. On bude tím Terminátorem, který dokončí, co započali lidé před ním - zkázu sebe sama, zkázu celého světa. Můžeš změnit jednotlivé role, říkat tomu Osud, Skynet nebo jinak, závěr je stejný - lidstvo spěje k samodestrukci. Ze Země zůstane jen nekonečně smutná krajina, i když za to nemůže. Vlastně může - zplodila Člověka ... svůj Osud.

Reese ladil stanice jako host, který se ocitne po týdnech hladovění na banketu. Narazil na zpravodajství a chvíli se zaposlouchal. Nic zvláštního se nedělo. Jen asi jedenáct lokálních válek po zeměkouli a tři vraždy v tomto městě.

Při letmém pohledu do novin člověk odhalil neustávající boje v Afghánistánu, něco kolem dvou set mrtvých v Alžíru, přestřelky na dagestánsko-čečenské hranici. NATO zvažuje použití síly v Bosně, takže Srbové si pořád koledují o výprask. Divil bych se, kdyby to bylo všechno, na těch 11 válek se to v klidu vyšplhá. Prostě, jak by řekl Reese, nic zvláštního se nedělo.

Seděl v křesle a oči měl přilepené na obrazovce. Medvědi prohrávali o jeden bod a na plac přicházel Howard Johnson a tvářil se, jako by chtěl míč rozmlátit na cucky.

Hokejisté České republiky vstoupili do Pragobanka Cupu vítězstvím 5:0 nad Ruskem a tvářili se, že chtějí rozcupovat i ostatní soupeře (což se jim povedlo). Fotbalové Spartě byl po šesti letech opět založen účet v Lize mistrů. Den zúčtování pro ni přijde později, ale zatím to vypadá, že číšník bude požadovat vysokou částku. Slavii čeká v PVP Luzern.

Sára projížděla rozlehlou a opuštěnou krajinou směrem k hrozivému pásu hor ztemnělému díky mohutným dešťovým mrakům. V dálce za nimi se křižovaly blesky jako obrovské klikyháky. Ve vzduchu visela bouřka.

Nad střední Evropou se vznáší výběžek vyššího tlaku vzduchu. Ten přinese jasné až polojasné počasí, s ojedinělými přeháňkami. Denní teploty kolem 22 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr. Počasí jako stvořené pro automobilový výlet, nejlépe někam k vodě.

Vytáhla z pouzdra nůž. Bezmyšlenkovitě začala rýt do vrchní desky stolu ... písmeno N.

...Sára hodlala dokončit tento přemet. Podívala se na stůl - zářila tam její čerstvě vyrytá slova : NENÍ OSUD. Zabodla nůž do stolu, hluboko do slova OSUD. Pak vstala a šla.

Trošku osobního - tohle byla jedna z nejlepších scén ve filmu. Ještě dlouho jsem chodil a přemýšlel o tom : NO FATE, NO GOD,...

Jenže vysvětlujte to lidem/bohu/někomu (nehodící se škrtni). Myslím, že i vám muselo připadat trochu divné, když jen několik desítek hodin poté, co jsme přežili konec, odešly na věčnost dvě asi nejznámější ženy na světě - princezna Diana a Matka Tereza.

29. srpen 1997 přišel a odešel. A nic moc se nestalo. Lidé šli jako vždycky do práce, smáli se, nadávali, dívali se na televizi, milovali se.

Den zúčtování nenastal. Sára Connorová chodila toho dne po celých 24 hodin se zatajeným dechem. A když ráno vyšlo slunce a ona měla jistotu, posedla jí šílená touha rozběhnout se po ulici a křičet na kolemjdoucí :"Ode dneška je každý den darem. Hezky si ho užijte." Ale mysleli by si, že je blázen, a toho už měla až až, pěkně děkuju.

Tak se místo toho opila.

Well, vy všichni lidičkové! Pokud čtete tento článek, znamená to, že jste přežili Den zúčtování. Co vám vzkázat? Smějte se, milujte se, nadávejte, (choďte do práce). Každý den je pro nás darem, tak si ho hezky užijte ... třeba se běžte opít.

"A to je konec termínu, Terminátore!", procedila Sára mezi zuby.

"A to je konec článku, čtenáři!", procedil autor mezi zuby (přiznal, že uvedené citace jsou z knihy Randall Frakes : Terminátor 1,2) a podepsal se...

P.B.K.




** Amber Stories ver. 1.1 **